diumenge, 9 de setembre del 2007

1ª Jornada cultural guiada pel nostre Patrimoni històric

Com ja heu pogut apreciar al cartell que vaig ficar en el seu dia al marge dret del blog, encara que no es veu molt bé, pos el proper dissabte dia 15 es fará la 1ª Jornada cultural guiada per bona part del Patrimoni històric que té el nostre poble dins el seu terme i que molta gent no sap exactament la seva història o fins i tot desconeix d'aquest patrimoni.
Com a nota informativa de tot el que es durà a terme aquell dia, ús annexo un escrit redactat per Mn. Victor i que relata exactament tot el que es pretèn fer i vore, i a l'horari establert.
Per altra banda, vull fer servir aquesta entrada al blog com a punt de partida d'uns relats escrits pel nostre escriptor local, Emigdi Subirats, sobre la història del nostre poble. Aquest escrit és molt extens, per lo que l'aniré incluïnt a mode de capítols un cop per setmana.
Només dir-vos que ús esperem a tots el proper dissabte.
Escrit de la diada:

"Benvolguts Campredonencs,

Un grup de Campredó inquiets pel patrimoni cultural i artístic de Campredó hem començat a preparar una exposició històric - fotogràfica del poble que vam inaugurar el passat 19 de juliol i que, de moment, es pot visitar a l’Església.
Seguint el projecte que teníem ara s’ofereix la possibilitat de conèixer el nostre patrimoni en el seu lloc, ajudats per la mà d’alguns experts.
Serà el proper dissabte dia 15. Visitarem la Torre, la Casa del Prat, les Sitges Romanes i les Tombes Antropomorfes. El sr. Salvadó Tarragó, el sr. Joan Fuguet i el sr. Antoni Virgili, professors de la Universitat de Barcelona ens explicaran cadascun dels llocs que visitarem.
Com sabeu l’hora de sortida serà escalonada. Tots des de la plaça de l’Església. A les 9h sortiran els que vagin a peu, a les 9,30h les bicicletes i a les 10h els cotxes, motos, quads...
Començarem a la Casa del Prat i d’allí anirem fent camí. És bo que cadascú es porti l’esmorzar i la beguda per al matí.
A la nit, a les 22h farem “Cine a la fresca”. Si fa bo a la plaça de l’Església i si fa fred dins l’Església. Projectarem la filmació de les tres passades festes de sant Joan. Té una durada d’uns 50 minuts i allí veurem els jocs, la Missa, la Processó, el sopar, el Bingo i el ball que portem realitzant des de fa tres anys.
Esperem poder compartir alguna pasteta i algun gelat en acabar.
Res més. Esperant que pugueu participar d’aquestes dues activitats del dia 15 i anunciant-vos l’excursió que preparem per anar a València, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, us saluda ben cordialment

Mn Víctor Cardona"
El patrimoni històric de Campredó (capítol I)
Campredó conserva un interessantíssim patrimoni històric, que està format per la Torre d'Ayuso, la Llotja o Casa del Prat, l'ermita de Solicrú, les sitges de Can Despax i de Sòldevila, l'ermita del Pom, les ruïnes de l'ermita de Font de Quinto, les Coves d'en Guillen, la làpida funerària Júlia Nymphidia, els locals de l'estació de ferrocarril, i altres edificacions més modernes com el Temple parroquial.Una eterna reivindicació pel que respecta als edificis medievals és el d'aconseguir el reconeixement institucional pertinent i l'endegament d'un urgent procès de restauració que eviti el seu progressiu deteriorament i en alguns casos la seva completa desaparició, cas de les restes de l'antiga Torre de Sòldevila.De fet, ningú no s'ha preocupat mai de la seva preservació i ara malauradament podem veure el fruit de la seva negligència i despreocupació (Aquesta no és una crítica vana sinó real).La conservació del patrimoni històric dels nostres pobles en canvi, hauria d'estar a primera pàgina dels governs municipals, atès que la cultura és un element indispensable en la definitiva vertebració d'una societat. La recerca de nous signes identitaris i la preservació de les restes que els pas del temps ens han deixat dignifiquen l'ésser humà, que sovint necessita esbargir-se del món materialista que l'envolta i admirar l'art com a element dinamitzador i creador de bellesa.És hora de demostrar en fets que el patrimoni global de tota nació, no consta exclussivament de fastuosos monuments urbans de luxe, sinó que en la gran majoria de pobles menuts hi ha construccions de notable importància històrica que mereixerien molta més atenció i reconeixement.
El primer estudiós en documentar estudis arqueològics al nostre terme fou en Puig i Calafach a 'L'arquitectura romànica a Catalunya' quan parla d'enterraments àrabs a la partida de Campredó trobats a principis de segle, que s'enllacen amb altres troballes mediterrànies a Xàtiva, València i les Balears:'Aqueixa forma racional en els terres rocosos, sembla fou d'ús en tota l'Europa cristiana cintant-se'n a França, Itàlia etc. no sempre aquest tipus d'enterrament s'ha tingut com a cristià'
La Doctora Margarida Genera i Monells (llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitat de Prehistòria i Història Antiga, per la Universitat de Barcelona, i diplomada en Arqueologia Hispànica ), en el seu llibre 'L'Ebre final: del Paleolític al món romà', ens fa cinc cèntims d'altres troballes arqueològiques a Campredó:
'Al mas Despacs han estat recollits alguns vestigis com molins de mà de tipus barquiforme, una llosa de marbre blanc que podria ser una tapa de sepulcre i unes quantes ceràmiques d'èpoques vàries i també una vintena de sitges excavades a la roca, algunes de les quals encara s'han d'obrir'.
L'especialista tortosí en la civilització íbera, Jordi Diloli, dóna uns detalls bastant acurats sobre el valor d'aquesta mateixa troballa, en la seva obra ' La cultura ibèrica en el curs inferior de l'Ebre' :
'Situat a la plana al.luvial que forma el riu a l'altura de Campredó, protegit per un entrant format per la mateixa estructura muntanyosa, l'assentament que hem anomenat Masia Despatx ocupa una superfície d'uns 300 m, en els quals hi ha aparegut com a única estructura una sitja d'uns 2 metres de profunditat per 50 cm de diàmetre. Tant la situació del jaciment com els materials recuperats fan pensar en una explotació de caire rural, que s'ocuparia en un moment avançat del món ibèric, possiblement en època íbero-romana'.
Text: Emigdi Subirats