dimarts, 2 d’octubre del 2007

Final batudes porc senglar

Aquest diumenge passat, la Societat de caçadors del nostre poble va organitzar la última batuda al porc senglar pel nostre terme. Aquesta ha sigut la tercera convocatòria, les altres dos van ocòrrer els dos diumenges anteriors, dies 16 i 23.
Amb total, s'han abatut 4 "marranos" en els 3 dies: una femella el primer dia, un mascle i una femella el segon dia, i un mascle d'uns 60 kg el passat diumenge. Cal dir que els anteriors també feien sobre els 60 kg. Ara no sabrem que fer amb tanta carn!..ja voràs ja quan arribe a casa en bossades de carn de jabalí...
Pos la jornada va començar a les 7 del matí al bar del Coent, on s'havia quedat per fer les colles i les distribucions sobre el terreny. Aquest cop erem uns 30 caçadors, entre socis i gosseros (són la gent que ens porten els gossos per buscar els jabalins i que ja estan adiestrats per a aquesta finalitat). Un cop fetes les colles, sobre les 8 del matí i ja farts de "caragillets" ens vam tirar al monte a passar el matí com fos. Jo sempre me porto unes galletetes i un suquet, altres el bocata. Ja que un cop t'has ficat al lloc a esperar que passe algo, tens igual una o dos hores que no passa res. Així és la vida a l'espera del jabalí.
Este cop ens vam dedicar a patejar el barranc que va dels argilers fins al pont d'Arturet (és el nom que fica a la indicació que hi ha del Consell Comarcal). Pos ja casi arribant al final del trajecte, sobre les 12 del migdia i quan la gent ja estava cansada i casi que fora de lloc va passar. Els gossos es van començar a ficar una mica neerviosets perquè acabaven d'olorar alguna cosa diferent, era un porc senglar mascle d'uns 60 kg. de pes i que quan el van tocar el gossos va agafar la directa barranc a vall pel mig mateix tombant tot lo que es trobava pel seu davant. De dalt només veies com els canyissos i demés plantes caien al terra o es movient de forma brusca. Fins que va arribar a l'alçada de la montanya del Fusté i allí estava el nostre "Presi" amb el seu potent rifle, moment abans el jabalí ja s'havia endut una ràfaga de trets d'altres "caw-boys" de l'oest com pot ser el Sr. Maset alies "pistola floja", però res de res. Doncs justament el jabalí va tenir la flamant idea de quedar-se plantat al davant del nostre "Presi" i amb un tret certer, que li va entrar per la part superior de l'esquema i li va sortit pel costat lateral dret, l'animal va caure fulminat.
Llavors ja vam passar a la part complicada, treure'l de baix al barranc. Sort que tenim caçadors valentots i forçuts i el vam treure amb una corda que porta Toni Guzman, i juntament amb Joan Lo Forner, el van treure.
Un cop ja el vam pelar i trossejar, s'ha portat un tros d'ell a analitzar per a veure que sigui comestible. Avui en dia aquestos animals poden portar molts tipus d'enfermetats contagioses pels humans.
La última part del dia ja la podeu imaginar, dinarillo de jabalí estofat al Rt. Lo Coent i tertulia fins les 17 hores. Després ja...cadascú que s'acampe com pugue!
Fotos: Joan C. Gisbert.