Ahir vam tenir la sort de poder escoltar una conferència del Dr. Antoni Virgili sobre els orígens de Campredó com a acte d’inauguració de l’Exposició Històrica que un grup de campredonenques i campredonencs han organitzat des del passat mes d’octubre per tal de posar de manifest la riquesa patrimonial i històrica del nostre estimat i de vegades desconegut poble.
L’acte va començar a les 20.30h de la tarda amb una explicació de Gerard March, respensentant dels organitzadors de l’exposició, de la gènesi del projecte i de les visions de futur d’aquest, encoratjant al poble i a autoritats a participar i a implicar-se.
Seguidament el Dr. Antoni Virgili, professor d’història medieval al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha centrat les seves investigacions en l’estudi dels processos de conquesta i implantació del feudalisme a Tortosa i el seu territori, va pronunciar una exposició sobre els orígens del poble de Campredó i va comentar els topònims que al llarg dels seus estudis li han anat apareixent sobre les partides i llocs de Campredó: Rocacorba, Guillem, Prat…Una de les coses que em va sobtar és el fet que, per les seves invesgtigacions, la zona de Campredó era una zona ramadera, ja que en els escrits només s’hi trobaven referències al Camp i al Prat, al contrari que en altres contrades com pugui ser Bítem on es trobaven referències a la vinya, a l’hort…
Pel que fa a l’origen de les Torres de Campredó va apuntar que pot ser siguessin “refugis” al centre de les explotacions ramaderes, més que torres vigía, que també podrien ser… i que les sèquies trobades servirien per a desinundar la zona de pastures més que per a regar explotacions agrícoles.
Per acabar, va dirigir-nos unes paraules l’alcalde-pedani Sr. Sanahuja on es feia ressó de la petició de Gerard March de trobar un lloc digne per a poder exposar els 7 panells que conformen aquesta mostra, així com també altres projectes futurs. Va esboçar també que aviat tindrem notícies sobre el futur de les Torres de Campredó, encara que no era ell qui ho havia de publicitar.Finalment, els assistents a l’acte, una seixantena de campredonenques i campredonencs, vam poder degustar un petit refrigeri amb pastes i beguda.He de felicitar els promotors d’aquesta exposició històrica de Campredó per la bona idea que han tingut i encoratjar-los a seguir treballant en aquest sentit.
Ara quedem tots “convocats” per al proper dia 15 de setembre, quan es farà una “excursió guiada” a tots aquests llocs històrics del nostre poble.
Text: Clara Àlvarez.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada